Emlékezés a régi váradi kabaréra


Egy régi, szeptemberi őszi estén gyúltak ki először a Zöldfa fogadó újjá varázsolt színhelyén, a csillogó villamos lámpák százai, pazar fénnyel világítva be a legújabb őrület színhelyét, a Bonbonniere Cabaret színpadát. A kabaréét, ami a Budapesti Orfeum és számtalan más fővárosi próbálkozás után, megnyitja kapuit, a „kabaré atyjának”, Nagy Endrének szeretett városában, Nagyváradon! 1911-et írunk. De mint minden újdonságnak, a kabarénak sem jósol nagy jövőt a kissé borúlátó váradi publikum. Nem él két hetet sem, nem kell, szajkózták a huhogók a megnyitás előtt.
Ám amikor az első kéthetes műsor véget ért, azt láthatták, hogy igenis szükség van a Bonbonniere műsorára. Szívesen nézték végig a második, harmadik, sokadik műsort is. A borúlátókat már mindenki elfeledte, és csak azt látták, hogy a Zöldfa utcában van egy pazar eleganciával berendezett hely, ahol az esti, éjszakai órákban, egy pohár pezsgő és egy jó műsor idejére, el lehet tölteni pár emlékezetes órát. Hajnalban, hazafelé bandukolva, biztosan sok jó váradinak, eszébe jutott, hogy vajon, hogy került ide, Nagyvárad belvárosába, ez a pazar, világvárosi színvonalú mulatóhely? Ki lehetett az a bátor vállalkozó szellemű ember, aki lehozta városunkba a fővárosi orfeumok csillogó világát?


Ez az ember Kondor Ernő volt. Egy kalandos életű bankfiúból lett muzsikus, nótaszerző, színész, életbiztosítási ügynök. Meg még ki tudja mi minden volt, kalandos élete során! Tény az, hogy első állása egy bankban van, ahol nagy jövőt jósolnak neki, de ő inkább a színészetet választja. Elvégzi az Országos Színészegyesület Színészképző Iskoláját, és mérsékelt sikereket arat Zilahy Gyula truppjával, Aradon, Kecskeméten, Debrecenben, Kassán. Ám hamar megunja a világot jelentő deszkákat, és mivel örököl némi pénzt, szerencsét próbál Monte-Carlóban. Itt elveszíti minden pénzét, de amikor más az talán öngyilkosságra gondol, Ernőnk hazajön, hóna alá csapja hegedűjét, cigánybandát szervez, és muzsikálni kezd. A budapesti éjszakában, füstös kávéházakban, sokáig vígadnak vagy épp szomorkodnak, hegedűjének hangjára.
Ezt az életet cseréli fel a biztosítási ügynöki munkával. Így kerül Nagyváradra. Másfél hónap után visszatér és megteremti a város első kabaréját. Hűséges segítőre talál Pongrácz Jenő személyében, aki Kondor bohém eszméi számára megteremti az anyagi fedezetet. Így a kabaré hamarosan szilárd anyagi talajon áll. Olyannyira, hogy a következő nyárra már pompás nyári színpadot varázsol a Zöldfa udvarába! Így már a forró nyári estéken is, kellemes, hűvös helyen mulathat a kabaré közönsége. A direktor úr eközben szervezi a színvonalasnál színvonalasabb műsorokat és a közönség hálája nem is marad el. Estéről estére teltházzal futnak a műsorok! Az, hogy mi volt a sikeres vállalkozás megszűnésének oka, nem sikerült kideríteni, de tény az, hogy a fejlődő Nagyvárad egyik üde színfoltja volt a Zöldfa Nagyszállóban működő Bonbonniere kabaré.

Farkas László, Nagyvárad

CÍMKÉK: KABARÉ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése