Egykori nyári színház


Nem hiszem, hogy van még egy város ahol olyan könnyen lemondtak egy, a belvárosban diszkréten megbúvó szórakozóhelyről, mint Nagyváradon a nyári színházról. Úgy gondolom, hogy kevés olyan lakója van e városnak, akik nem voltak soha a fent említett intézményben valamilyen előadáson, lett légyen az színházi előadás, koncert, avagy filmvetítés. 

Az egykori nyári színház megjelölve egy régi légi fotón (X)
A nyári színházat az '50-es évek elején jobbára önként és dalolva építette a "dolgozó nép", aztán hamar népszerű lett a hely és sok-sok évig szolgált generációkat. Nyaranta a Puskin, mozi ( ami később Oradea lett) nyári kertjeként szolgált.

Aki volt benne előadáson, vagy filmvetítésen, nehezen felejti el azokat az estéket, az árnyat adó hatalmas fák alatt eltöltött órákat.

Aztán eljött a szabad rablás ideje és választott képviselők (ha lehet így nevezni azokat az embereket) szó szerint egy arra érdemtelennek a kezére játszották azért, hogy ma betonplacc, vagyis parkoló legyen a helyén. A nyári színház pedig kiköltözött a felújított nagyváradi várba, ami valljuk be, nagyon személytelen, rideg, egyszóval nem igazán vonzó hely! 

Remélem, egyszer valakiken majd számon kérhetők lesznek ezek és az ehhez hasonló a stiklik , és az egykori elkövetők felelni is fognak tetteikért. Addig viszont maradjon a lelkiismeretfurdalás. 

De ez csak az én privát véleményem...


Farkas László           
Nagyvárad                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése