Augusztus

Esztergomi érsek urunk kalendáriumának augusztus hónapra való jó tanácsai major gazdáknak.

Persze a ma gazdálkodóinak is hasznára válhatnak ezek a tanácsok, hiszen a munkálatok ma is ugyanazok, csak a tudomány, a technika és a műtrágyák, a génmódosított gabona és egyéb vegyi bolondságok megváltoztattak sok mindent. Muszáj azokat az újításokat maradéktalanul elfogadni, vagy kicsit vissza lehet térni az évszázados tapasztalatokhoz? Ezt döntse el mindenki, saját maga.
A felsorolt ajánlásokat ugyanabban a sorrendben találja az olvasó, mint ahogy egykoron papírra vetették, Nagyszombat városában, az 1662. esztendőben, csak átfogalmazva a mai magyar nyelvre. Fogadják szeretettel.
Augusztus hónapban, amit Kisasszony havának is neveznek még, harmincegy nap van.
Tanácsos ebben a hónapban vetni való búzát és rozsot csépelni. A sarjú kaszálását és szárítását is ekkoriban kell elvégezni. A vöröshagymát Szent Bertalan nap táján kell kiszedni. E nap után ildomos a vetés alá szántani. A juhoknak napi háromszori fejését is abba kell hagyni. Elég a napi kétszeri fejés. Már nem kell a szőlőben kapálni, ellenben ebben a hónapban is jó faleveleket gyűjteni, kévékbe kötni, jól megszárítani és a kecskék számára eltenni télire. Különösen jó erre a célra a nyír, az éger és a tölgy levele. A nyári búzát ritkásan kell az udvaron kiteríteni és másod, vagy harmadnapján megforgatni. Mikor a gabonát csűrbe vagy asztagba rakják, rendesen és jól rakják egybe, hogy az egér ne tudjon közibe bújni. Ha Szent János feje vétele után a leveleken bélyeg látszik, és aznap eső esik, elvész a diótermés. Szent Iván nap táján és augusztusban lehet legjobban hálóval vadkacsát fogni, mert még nem tudnak repülni.


A lent és a kendert, ahogy behordják, mindjárt ki kell verni, ha megszáradt. A len polyváját meg kell forralni és a malacok korpájába lehet keverni. A bodza gyümölcséből főzzenek levet, szűrjék le és ízesítsék fahéjjal és szikfűvel. Ha Nagyboldogasszony napján nagyon fényes a nap, jó lesz a bortermés. E nap után kezdődhet az őszi vetés a földeken. A juhászoknak azt tanácsolja a kalendárium, hogy amíg az idő engedi, háljanak kint minden második éjszaka és ne hajtsák haza délidőben a nyájat. Ilyenkor jó a szarvasokat lőni, a szarvakért, és a bőrért egyaránt. A bőrből vágott és készített övet szülő asszonyra kötöd, az igen hasznos. Szent Iván napjától Szent Bertalan napjáig rakják ki a lépes vesszőket és fogják a madarakat. Szent Bertalan napját tartják a parasztok az ősz első napjának és amilyen az idő aznap, olyan lesz az ősz. Megfigyelték, hogy Lőrinc nap után a fák nem nőnek tovább. Sok helyen ilyenkor gyűjtik az ágakat, leveleket a juhoknak télire. Szent Bertalan nap táján mennek el a gólyák és a madarak új tollat kapnak. Ilyenkor szűnnek meg a halak hosszában nőni, de hízni kezdenek és temérdeken lesznek. A halászok jó csalit készíthetnek bak májából és hájából. A porrá tört májat és az olvasztott hájat össze kell keverni a gém hájával, üvegbe tölteni, két hétig ló ganéba tartani. Amikor megtisztul, megaluszik olyan lesz, mint a faggyú. Varsával és horoggal is használható csali lesz belőle. Augusztusban kitűnően lehet szöcskével vagy nyers rák lábával halászni. Az ekkori malacokat meg kell enni, mert nehéz őket a télben fenn tartani. Ekkortól már nem kell tyúkot ültetni . A fokhagymát is ki kell szedni a földből. Az őszi vetés alá harmadszor kell szántani és csépelni kell. Néhány helyen, a hónap elején még répát, retket vetnek. A jó gazdák megtisztogatják a szántóföldeket, a köveket kihordják, az összegyűlt gazt elégetik.

A hordók előkészítését is el lehet kezdeni a hónap végén, de legalább húsz nappal a szedés előtt meg kell csinálni a kimosást, hogy időre kiszáradjanak. Az ilyenkor leszedett érett szőlőt sokáig el lehet tartani. Ha egy-egy vesszőn túl sok a szőlő, lehet róla leszakítani, hogy jobban érjék a vesszőn maradó. Vermeket is lehet ásni amikbe ősz után fát lehet ültetni.
Azoknak, akik orvosságnak való füveket ásnak, két időpontot javall a kalendárium. Egyiket augusztusnak holdtöltére, a másikat a két Boldogasszony nap közé eső időre. Megkezdődhet az ölyvvel és karvallyal való madarászás. A gombászoknak is szolgál tanácsokkal a mindentudó gazda. Ilyenkor kell szedni a vargányát és egyéb szárítani való gombát, amiket kemencében szárítva, télen is nyáron is használhat az ember.

A nyers gereznát (állatbőr) , hogy meg ne érjék, úgy lehet télire eltenni, hogy edénybe kell tenni, jól körülrakni friss diófalevéllel és friss agyaggal befedve földbe kell ásni.
A szőlőben levelezni kell ebben a hónapban.
Ezek a szeptemberre vonatkozó jó tanácsok, amit a ma gazdaemberei is megszívlelhetnek.

Farkas László
Nagyvárad


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése